Sernik z malinami


Sernik z malinami

Kremowy, delikatny i niebiańsko smaczny sernik z malinami i kruszonką z kruchego ciasta. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 20 sztuk herbatników

1/3 szklanki mleka

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu

8 dużych jajek

125ml oleju

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy (40 gram)

100ml śmietanki kremówki

  • Wierzch ciasta:

1 szklanka mąki pszennej

1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

100g masła

3 łyżki cukru

2 żółtka

ok 150 gram malin

 

 

*** Ze składników na wierzch ciasta (oprócz malin) zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ***

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry ). Mleko przelewamy do miseczki i namaczamy w nim kolejno herbatniki (krótko – wkładamy i wyjmujemy), Namoczone ciasteczka układamy na dnie foremki ***

*** Przygotowujemy masę serową. Żółtka jaj ubijamy z cukrem i olejem na jednolitą masę ***

*** Cały czas miksując dodajemy kolejno: budyń (sam proszek), śmietankę oraz zmielony ser i wszystko dokładnie razem mieszamy ***

*** Białka jaj (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę ***

*** Białka dodajemy do masy serowej i całość mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę serową wylewamy na spód z herbatników ***

*** Na wierzchu układamy świeże maliny wciskając je delikatnie w masę ***

*** Ciasto z lodówki drobno kruszymy i posypujemy na wierzchu ***

*** Pieczemy przez 40 minut – w temperaturze 180’C, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 40 minut ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Sernik z malinami

  • klempusia

    zamierzam wypróbować to ciasto, ale czemu ma służyć dodatek oleju skoro jest masło? Pytam bo jestem ciekawa czy ma to wpływ na smak ciasta, konsystencje itd.