Sernik z malinami
Kremowy, delikatny i niebiańsko smaczny sernik z malinami i kruszonką z kruchego ciasta. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 20 sztuk herbatników
1/3 szklanki mleka
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 dużych jajek
125ml oleju
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (40 gram)
100ml śmietanki kremówki
- Wierzch ciasta:
1 szklanka mąki pszennej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
ok 150 gram malin
*** Ze składników na wierzch ciasta (oprócz malin) zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ***
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry ). Mleko przelewamy do miseczki i namaczamy w nim kolejno herbatniki (krótko – wkładamy i wyjmujemy), Namoczone ciasteczka układamy na dnie foremki ***
*** Przygotowujemy masę serową. Żółtka jaj ubijamy z cukrem i olejem na jednolitą masę ***
*** Cały czas miksując dodajemy kolejno: budyń (sam proszek), śmietankę oraz zmielony ser i wszystko dokładnie razem mieszamy ***
*** Białka jaj (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę ***
*** Białka dodajemy do masy serowej i całość mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę serową wylewamy na spód z herbatników ***
*** Na wierzchu układamy świeże maliny wciskając je delikatnie w masę ***
*** Ciasto z lodówki drobno kruszymy i posypujemy na wierzchu ***
*** Pieczemy przez 40 minut – w temperaturze 180’C, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 40 minut ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
zamierzam wypróbować to ciasto, ale czemu ma służyć dodatek oleju skoro jest masło? Pytam bo jestem ciekawa czy ma to wpływ na smak ciasta, konsystencje itd.