Chłopski garnek z fasolką
Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.
Składniki:
40dkg fasolki Piękny Jaś
2 wędzone kiełbasy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
100ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru
1,5 -2 litra wody
*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***
*** Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, majeranek, paprykę mieloną, chilli oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy ***
*** Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ***
*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem możemy dodać pomidory z puszki) ***
*** Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny ***
*** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni ***
*** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy ***
*** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
idealne danie na jesien
Tak zwana fasola po bretońsku,po co ziemniaki skoro do pieczywa.