Karkówka po flisacku
Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki:
ok 1 kg karkówki
1/3 główki kapusty
3-4 ziemniaki
1 marchew
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 cukinii
10dkg boczku wędzonego
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz majeranek
1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i majerankiem ***
*** Musztardę mieszamy z miodem i przeciśniętym czosnkiem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odkładamy na minimum pół godziny, aby przeszło przyprawami. Po tym czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego ***
*** Na kapuście układamy podsmażone mięso ***
*** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry ***
*** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie ***
*** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy ***
*** Całość posypujemy solą i pieprzem ***
*** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180’C i pieczemy przez 1,5 godziny ***
*** Po tym czasie potrawę odkrywamy i podpiekamy jeszcze 15 minut, aby warzywa się zrumieniły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
czy zamiast białej kapusty można dodać kiszoną? jeśli tak to jak długo trzeba trzymac potrawę w piekarniku ? Proszę o pilną odpowiedź 🙂
Można dać kiszoną kapustę, potrawa będzie nieco inaczej smakować, ale myślę, że również będzie bardzo smaczna. Kapustę proszę wypłukać i pokroić przed dodaniem. Nie zmieniałabym czasu pieczenia, gdyż mięso musi zmięknąć.