Karkówka pieczona z warzywami
Cały obiad w jednym naczyniu! I właściwie sam się robi, wystarczy tylko pokroić składniki, przyprawić je, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i wrzucić do piekarnika. Pyszny i łatwy obiad za jednym zamachem 😉
Składniki:
ok 0,5 kg karkówki
ok 0,5 kg ziemniaków
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
2-3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka oleju
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek
*** Karkówkę kroimy na cienkie plastry, obsypujemy przyprawami, polewamy ketchupem i mieszamy ***
*** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki – w zależności od wielkości ***
*** Cukinię myjemy i kroimy w kawałki wielkości ziemniaków ***
*** Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę, a marchewkę w słupki ***
*** Wszystkie warzywa mieszamy razem, polewamy olejem i obsypujemy delikatnie przyprawami. Ponownie mieszamy ***
*** Do warzyw dodajemy przyprawione mięso i całość umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Końce rękawa związujemy a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły ***
*** Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
A czy można to danie zrobić w naczyniu żaroodpornym, zamiast w rękawie? Coś to zmieni?
Robiłam już parę razy jest rewelacyjne również z żeberkami czy łopatka