Racuszki na jogurcie z owocami
Puszyste, wilgotne i mięciutkie placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez potrzeby użycia miksera. Racuszki są przepyszne od razu po usmażeniu, ale odgrzewane też super smakują. Polecam!
Składniki:
200g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
owoce: truskawki i borówki – po garści
*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkami, cukrem i olejem ***
*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę ***
*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek i po 2-4 borówki ***
*** Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony). Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo z bitą śmietaną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Można zastąpić mąkę inną? Np. ziemniaczaną czy kukurydzianą?
Ziemniaczaną na pewno nie. Z kukurydzianą myślę, że można spróbować.
Jak Pani to robi ze truskawki po smażenie są nadal takie czerwone?