Grillowana karkówka marynowana w winie
Nie ma to jak soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu. Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej.
Składniki:
1 kg karkówki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka miodu
- Przyprawy:
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry ***
*** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone wino, miód, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy ***
*** Mięso umieszczamy w marynacie, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na minimum kilka godzin (lub na całą noc) w chłodne miejsce ***
*** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi warzywami lub sałatką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ