Młoda kapusta po węgiersku


Młoda kapusta po węgiersku

Szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe przypominające leczo. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapust

1 wędzona kiełbasa

10dkg wędzonego boczku

1 cebula

1 łyżka masła

1/3 szklanki bulionu

1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej)

2 pomidory

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – 2 kulki

1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka)

 

 

*** Młodą kapustę drobno szatkujemy ***

*** Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ***

*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej poszatkowaną kapustę ***

*** Do podsmażonej kapusty dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut – do miękkości warzyw ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy zieleniną  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE