Młoda kapusta po węgiersku
Szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe przypominające leczo. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.
Składniki:
1 główka młodej kapust
1 wędzona kiełbasa
10dkg wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka masła
1/3 szklanki bulionu
1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej)
2 pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – 2 kulki
1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka)
*** Młodą kapustę drobno szatkujemy ***
*** Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ***
*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej poszatkowaną kapustę ***
*** Do podsmażonej kapusty dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut – do miękkości warzyw ***
*** Po tym czasie do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ