Faszerowane roladki z szynki w galarecie
Szynkowe ruloniki nadziewane serkiem chrzanowym, jajkiem oraz warzywami i zalane galaretą. Pyszna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole.
Składniki:
1 litr bulionu lub rosołu – mocno doprawionego
10 łyżeczek żelatyny
6-8 plasterków szynki konserwowej
kremowy serek chrzanowy (użyłam Almette)
3-4 jajka
1 ogórek gruntowy
kilka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
- Dekoracja:
białko jajka, papryka żółta i czerwona, pietruszka
*** Bulion (najlepiej przelany przez gazę) podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do wystudzenia ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i każde kroimy na 8 części ***
*** Ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek drobno kroimy ***
*** Każdy plasterek szynki smarujemy łyżeczką serka ***
*** Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz dwa kawałki jajka ***
*** Szynkę z farszem zwijamy w roladki ***
*** Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki (około 0,5 centymetra wysokości naczynia) i wkładamy do lodówki aby stężała ***
*** Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki zachowując między nimi mały odstęp ***
*** Roladki polewamy niewielką ilością tężejącej galaretki (galaretka powinna być gęsta i mieć konsystencje lakieru do paznokci) i układamy na nich dowolne ozdoby. Całość wkładamy ponownie na chwilę do lodówki aby stężało ***
*** Ozdobne kwiatki wycięłam za pomocą małej wykrawaczki z białka jajka, a środki z papryki ***
*** Gdy galaretka zastygnie, a dekoracja „przyklei” się do roladek, zalewamy całość tężejącą, gęstą galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia ***
*** Przed podaniem roladki w galarecie kroimy w prostokąty i przekładamy na talerz (najlepiej za pomocą łopatki do ciasta) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Jakie uroczę i piękne roladki… Te kwiatuszki nadają im wyjątkowego charakteru.