Babka „Murzynek” z powidłami
Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
16g cukru waniliowego
2 jajka
100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
5 łyżek powideł śliwkowych
- Polewa czekoladowa:
50g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
ok 50ml mleka
- Dodatkowo:
masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka
bułka tarta do obsypania formy – około 1/3 szklanki
*** Foremkę do babki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Jajka, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz cukry umieszczamy w dużej misce i miksujemy na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao i sodę przesiewamy do osobnej miski. Do mokrej masy dodajemy stopniowo suche składniki cały czas miksując. Na koniec dodajemy powidła i ponownie wszystko przez chwilę miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-50 minut – do suchego patyczka ( ja piekłam 40 minut na funkcji z termoobiegiem) ***
*** Gdy babka ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Babkę polewamy równomiernie czekoladą i odstawiamy do stężenia polewy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Czy do masy cukru z margaryną kiedy roztapiamy dajemy także mleko, czy mleko dajemy dopiero do jajek (zimne)
Roztapiamy tylko i wyłącznie masło, po czym odkładamy je do przestudzenia. Następnie łączymy składniki według przepisu.
Upiekłam, babeczka jest mega smaczna i rzeczywiście ekstra wilgotna. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.