Zupa chrzanowa
Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu.
Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)
Składniki:
10 dkg wędzonej szynki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu
3-4 ziemniaki
2 białe surowe kiełbasy
2 łyżeczki chrzanu
100ml kwaśnej śmietanki
2-3 jajka ugotowane na twardo
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
1 łyżka masła
*** Szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy ***
*** Całość doprawiamy majerankiem (+- 1 łyżka) oraz solą i pieprzem – do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15-20 minut – do miękkości ziemniaków. Na końcu dodajemy chrzan, zagotowujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy, a następnie całość przelewamy do garnka. Dokładnie mieszamy ***
*** Jajka kroimy na duże kawałki. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i przekładamy ponownie do zupy ***
*** Zupę podajemy z jajkiem. Możemy serwować ją w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik) ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam.Chcialam zapytać na ile porcji wystarczy zupy chrzanowej,potrzebuje na 8 osób,i czy konieczne jest podgrzewanie chlebka wcześniej upieczonego.Dziekuje.Ola.
Witam, z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Jeżeli chodzi o chlebki, to ja je przez chwilę podgrzewam w piekarniku (już wydrążone) przed samym podaniem, wówczas są smaczniejsze.