Babeczki do koszyczka
Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.
Składniki:
- Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa:
czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka)
lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki)
- Dekoracja:
Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.
*** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy ***
*** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i przygotowujemy polewy. Czekoladę roztapiamy w garnuszku lub w mikrofali z kilkoma łyżkami mleka, mieszamy i polewamy nią połowę babeczek. Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki (w razie potrzeby dolewamy więcej śmietanki), mieszamy i powstałym lukrem polewamy resztę babeczek ***
*** Zanim polewa zastygnie dekorujemy babeczki ***
*** Odkładamy do całkowitego zastygnięcia polewy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
Robiłam z połowy porcji i wyszło mi 8 pysznych babeczek ( piekłam w papilotkach do muffinek). Dziękuję i pozdrawiam – szkoda,że nie wiem jak dodać zdjęcie?
A ile babeczek wychodzi z jednej porcji?
Z jednej porcji ciasta wyszło mi 15 sztuk.
Dziś upiekłam babeczki. W jaki sposób je przechować, aby nadal były świeże na swieconkę?
Babeczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub woreczku, jednak do święconki zostało jeszcze dość sporo czasu, myślę, że najlepiej byłoby je zamrozić.
Czy papilotki do muffinek trzeba wysmarować?
Nie, jeżeli używamy papielotek to nie trzeba ich smarować.
Można je upiec w papilotach do muffinek?
Tak, można.
Dziękuję za pomysł, zawsze kupowałam taką babeczkę do koszyka nie mając pomysłu na samodzielne wykonanie.