Babeczki do koszyczka


Babeczki do koszyczka

Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.

 

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

250g roztopionego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Polewa:

czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka)

lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki)

  • Dekoracja:

Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.

 

 

*** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy ***

*** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy  ***

*** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i przygotowujemy polewy. Czekoladę roztapiamy w garnuszku lub w mikrofali z kilkoma łyżkami mleka, mieszamy i polewamy nią połowę babeczek. Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki (w razie potrzeby dolewamy więcej śmietanki), mieszamy i powstałym lukrem polewamy resztę babeczek ***

*** Zanim polewa zastygnie dekorujemy babeczki ***

*** Odkładamy do całkowitego zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

10 komentarzy do “Babeczki do koszyczka