Brokułowe jajeczka faszerowane


Brokułowe jajeczka faszerowane

Jajka, brokuł, szynka i papryka to bardzo smaczne połączenie smakowe. Pyszne i efektowne jajeczka faszerowane mogą być ciekawym pomysłem na wielkanocne śniadanie lub stanowić niebanalną przekąskę na imprezowym stole. Polecam!

 

 

Składniki:

6 jajek

1/2 brokuła

10dkg szynki

kawałek czerwonej papryki

kawałek żółtej papryki

  • Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki ***

*** Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek), przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem ***

*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut, studzimy. Zimnego brokuła drobno kroimy i dodajemy do miski z żółtkami ***

*** Szynkę oraz papryki kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do żółtek ***

*** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przetarty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ***

*** Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Gotowym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej białka jaj ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Brokułowe jajeczka faszerowane