Brokułowe jajeczka faszerowane
Jajka, brokuł, szynka i papryka to bardzo smaczne połączenie smakowe. Pyszne i efektowne jajeczka faszerowane mogą być ciekawym pomysłem na wielkanocne śniadanie lub stanowić niebanalną przekąskę na imprezowym stole. Polecam!
Składniki:
6 jajek
1/2 brokuła
10dkg szynki
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
- Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki ***
*** Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek), przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem ***
*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut, studzimy. Zimnego brokuła drobno kroimy i dodajemy do miski z żółtkami ***
*** Szynkę oraz papryki kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do żółtek ***
*** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przetarty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ***
*** Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Gotowym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej białka jaj ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
Kolejny super przepis na tym blogu! Jajka są pyszne. Polecam serdecznie:)
Pyszne jajka faszerowane! Przygotowała dla gości i były miłą odmianą od tradycyjnych z pieczarkami. Poleceń!
czy można je zrobić dzień wcześniej? proszę o odpowiedź
Tak, można zrobić dzień wcześniej, przykryć np.folią spożywczą aby nie wysychały i przechowywać w lodówce.