Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem
Galarciki z mięsem, warzywami i jajkiem są bardzo smaczne i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Często stanowią pyszną przekąskę na przyjęciu. Zazwyczaj przed jedzeniem polewane są sokiem z cytryny (lub octem) i serwowane są ze świeżym pieczywem.
Składniki:
2 udka z kurczaka
0,5 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)
3-4 jajka
2 większe marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
żelatyna
mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka)
natka pietruszki
sól, sok z cytryny, granulowany czosnek
1 łyżka oleju
*** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy do smaku solą ***
*** Kiedy mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy przez sitko wyłożone gazą aby był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia ***
*** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę ***
*** Foremki do galarcików smarujemy cieniutką warstwą oleju ***
*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, przekrawamy na pół i układamy w pojemniczkach – żółtkiem do dołu ***
*** Do każdej miseczki wkładamy po 1 łyżce warzyw z puszki oraz po łyżce krojonych gotowanych warzyw. Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremki wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ***
*** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy pokrojone mięso, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało ***
*** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw, zalewamy wywarem i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby żelatyna dobrze zastygła ***
*** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galarcików, miseczki można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody. Galaretki podajemy z ćwiartką cytryny i pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
-
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj )
-
PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )