Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne!

Walentynkowe ciasto bez pieczenia

Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji 😉 Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód:

1/2 opakowania sucharków – 150 gram

300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

  • Pianka i serduszka:

3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody

400ml śmietanki kremówki 30%

  • Wierzch:

0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki zimnej wody

 

 

 

*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***

*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Galaretki zalewamy 3,5 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia ***

*** 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną  cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa nie będzie sztywna, będzie płynna ***

*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***

*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***

*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

17 komentarzy do “Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne!”

  1. Witam mam pytanie 🙂 ile takie ciasto może wytrzymać w lodówce .Zrobiłam je wczoraj (piatek wieczorem 0 19 ) potrzebuje je na jutro wieczor (niedziela ) ewentualnie na poniedziałek .Pozdrawiam

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nie, proporcje są dobre, nie należy zmniejszać ilości wody. Galaretkę trzeba dobrze rozmieszać w wodzie, aby całkowicie się rozpuściła.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Proporcje są jak najbardziej dobre. Robiłam to ciasto wiele razy i zawszy wychodzi dobre. Galaretkę należy dobrze rozmieszać w wodzie aby całkowicie się rozpuściła.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Sucharki to suche pieczywo, najbardziej znane są chyba firmy „Mamut” w niebieskim lub żółtym opakowaniu.

  2. Na pewno zrobię! Wygląda obłędnie! czy sucharki z Nutellą wymieszać łyżką, widelcem?? Oraz pytanie z innej beczki, skąd piękne talerzyki listki??

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam,
      Nutelle z sucharami mieszamy łyżką do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
      Jeżeli chodzi o talerzyki to mam je od dawna, był to prezent i niestety nie wiem gdzie zostały kupione 😉
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry