Chłopski kociołek
Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
30-40 dkg mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego
2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1,5 litra bulionu
1 szklanka makaronu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
*** W dużym garnku podsmażamy pokrojoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem ***
*** Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę mięso, paprykę i ogórki. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***
*** Całość zalewamy bulionem. Następnie dorzucamy zioła i gotujemy pod przykryciem 15 minut ***
*** Po tym czasie wsypujemy surowy makaron oraz kukurydzę konserwową ***
*** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody ***
*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz opcjonalnie cukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ