Piernikowy torcik świąteczny
Pyszny, aromatyczny i przepięknie pachnący torcik Bożonarodzeniowy. Słodka masa grysikowa rewelacyjnie komponuje się z ciastem piernikowym oraz kwaskowatym dżemem tworząc smaczną kompozycję świąteczną. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
200g masła
3 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
- Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszki manny
250g cukru pudru
150g masła
Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g
100g orzechów włoskich
- Polewa:
100g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki kremówki
Kilka orzechów włoskich do ozdoby
*** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika, dodajemy jajka i wystudzone masło z miodem i cukrem. Zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) lub na około 20 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 22 – 24 cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsypujemy mąką) ***
*** Blaty możemy piec pojedynczo, albo po dwa, albo nawet cztery naraz jeżeli zmieszczą nam się wszystkie do piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 160’C z termoobiegiem (lub w 180’C bez termoobiegu). Jeżeli pieczemy więcej niż jeden placek na raz należy piec z termoobiegiem ***
*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie, mieszamy ***
*** Wszystkie upieczone blaty docinamy na równo, tak aby zmieściły nam się do tortownicy (odcięte kawałki ciasta zostawiamy, gdyż jeszcze nam się przydadzą). Pierwszy blat wkładamy do blaszki i smarujemy połową powideł lub dżemu ***
*** Powidła przykrywamy drugim batem, który smarujemy połową kremu ***
*** Krem przykrywamy trzecim blatem piernikowym i smarujemy resztą powideł ***
*** Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta ***
*** Na górę wykładamy resztę kremu, wierzch i boki wyrównujemy nożem ***
*** Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Polewę rozprowadzamy po cieście ***
*** Odcięte wcześniej resztki ciasta drobno kruszymy ***
*** Pokruszonym ciastem dekorujemy boki torcika ***
*** Górę ciasta dekorujemy orzechami włoskimi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ