Odrywana pizza kwiatek
Prosta domowa pizza, ale podana w takiej formie, że może stanowić świetną przystawkę na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
- Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
110ml ciepłej wody
2 płaskie łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
- Składniki na farsz:
Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie są to:
papryka czerwona oraz żółta
szynka
czerwona cebula
podsmażone pieczarki
świeża bazylia
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
10dkg żółtego sera gouda
5dkg sera mozzarella w kostce
ketchup
*** Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) ***
*** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** W czasie gdy ciasto wyrasta możemy przygotować farsz ***
*** Wszystkie składniki na farsz blendujemy na pastę. W ten sposób farsz będzie łatwiej zawinąć w ciasto ***
*** Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***
*** 3/4 startego sera mieszamy z farszem ***
*** Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku rozsmarowujemy łyżeczkę farszu ***
*** Kółko zwijamy na i jeszcze raz na pół, po czym sklejamy ze sobą same końcówki tworząc kształt płatka ***
*** Płatki układamy na posmarowanej tłuszczem foremce żaroodpornej ***
*** Kolejne płatki układamy koło siebie tworząc kręgi ***
*** Całość posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180″C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Przed podaniem polewamy delikatnie ketchupem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ