Miodownik z orzechami i masą grysikową
Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu smaku kwaskowym dżemem, ciasto nie jest za słodkie i smakuje chyba każdemu.
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g margaryny
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki miody
150g cukru
- Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich
100g cukru
100g margaryny
2 łyżki miodu
- Masa grysikowa:
2 szklanki mleka
8 łyżek kaszki manny
150g cukru pudru
200g masła
Dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty)
*** Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojoną w kostkę margarynę i masę miodową zagniatamy na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut ***
*** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 20 cm. Możemy do tego użyć trzech równych blaszek, jeśli jednak takowych nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika podwajając wymiar (60x40cm), a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam dwa blaty ***
*** Następnie przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***
** Dwa blaty bez orzechów (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy ***
*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą ***
*** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową dżemu ***
*** Na dżem wykładamy połowę kremu ***
*** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową dżemu i wykładamy resztę kremu ***
*** Całość przykrywamy plackiem z orzechami ***
*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam. Czy masa ma mieć konsystencje grysiku czy ma być gładka?
Dzień dobry, czy pisząc „margaryna” ma Pani na myśli taką Ramę (w pojemniku), czy masło w kostce?
Witam, użyłam margaryny „Kasia” w kostce, ale myśle, że zamiennie można użyć masła.
uwielbiam takie ciasta