Nadziewana karkówka pieczona w kapuście
Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem 🙂
Składniki:
ok. 1,3 kg karkówki
1 cebula
10dkg wędzonego boczku
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
500g kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)
*** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) ***
*** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem ***
*** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki ***
*** Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***
*** Papryki kroimy w paseczki ***
*** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę ***
*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy kiszoną kapustą. Całość przykrywamy folią aluminiową ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut ***
*** Mięso podajemy na kapuście pokrojone w poprzeczne plastry ***
*** Do tak upieczonej karkówki z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- GOLONKA PO BAWARSKU PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Dzień dobry. Czy robiła Pani kiedyś to danie w wolnowarze? Mam wolnowar i zastanawiam się, jak długo gotować?
Dzień dobry. Nie, nie mam wolnowaru więc niestety tutaj nie pomogę.
Pyszne danie, cała rodzina się zajadała. Zdecydowanie do powtórzenia!
Po 1,5 h w piekarniku karkówka kompletnie nie nadawała się do jedzenia…
Pyszne polecam
Świetny obiadek. Rodzina zachwycona. Gorąco polecam takie mięsko
Super przepis! Zrobiłam i gościom bardzo smakowało! Piekłam 2 i pół godziny,mięsko było soczyste i w 100% upieczone.
Zrobiłam karkóweczkę na świąteczny obiad, wyszła rewelacyjna – niebo w gębie. Piekłam ok 2 godziny tak jak jest napisane w przepisie. A osoba, która napisała, że po 2,5h miała surowe mięso to chyba zapomniała włączyć piekarnika… 😉
Witam,niewiem czym wy się zachwycacie ale karczek po 2,5h surowy.Jedynie co to kapusta dobra.
A można naczynie żaroodporne przykryć pokrywą zamiast folii aluminiowej ?
Tak, można przykryć pokrywką.
Witam . Piec w piekarniku z termoobiegiem ?
Witam, można piec z termoobiegiem ale wówczas należy zmniejszyć temperaturę do 180’C. Ja piekłam „góra-dół”.
Witam.Zrobilam karkówkę,rewelacja warzywa podkręcają,smak.Ja dodałam jeszcze do kapusty starte jabłko i kilka świeżych śliwek.Wyszlo bardzo pysznie.Dziekuje i pozdrawiam Ola.
Witam, cieszę się, że danie smakowało. Super pomysł z dodaniem jabłka i śliwek.
Bardzo dziękuje za komentarz. Pozdrawiam 🙂
A ja z zapytaniem czy plukalas kapuste ??
Ja nie płukałam kapusty, ale jeśli jest bardzo kwaśna to można ją przepłukać przed pieczeniem
Pomysł na karkowke rewelacja.Musze koniecznie wypróbować,za jednym zamachem cały obiad.Pozdrawiam Ola