Kotleciki mielone z cukinią
Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak oraz aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cukinia lub pół większej
1 nieduża cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia
Olej do smażenia
dodatkowa bułka tarta do obtoczenia
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (przyprawy dodajemy do smaku) na jednolitą masę ***
*** Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy ***
*** Smażymy na oleju na średnim ogniu z dwóch stron, na mocno rumiany kolor ***
*** Ogień nie może być zbyt duży ponieważ kotleciki zaczną nam się przypalać z wierzchu, a nie zdążą dojść w środku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ