Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszon

Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne, należy jednak pamiętać o kilku szczegółach, aby nie nabawić się zakalca. Przy wykonaniu ciasta trzeba postępować ściśle z przepisem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, jajka z cukrem miksujemy na puszystą pianę, natomiast po dodaniu reszty składników, masę mieszamy krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika.

Do wypieku ciasta użyłam foremki o średnicy 23 cm.

 

 

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

50ml oleju

 

KRUSZONKA:

100g mąki

4 łyżki cukru

70 g masła

 

DODATKOWO:

truskawki ok 30 dkg

cukier puder do posypania ciasta

 

 

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

 

*** W pierwszej kolejności jajka miksujemy (przez około 5 minut) z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników na jednolitą masę. Dno tortownicy (moja foremka ma średnice 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) ***

*** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 50 minut – do czasu aż zrumieni się z wierzchu i wyrośnie ***

*** Wierzch ciasta posypujemy delikatnie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE