Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera


Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera

Drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek i sera to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi kurczaka. Mięso wychodzi kruche i soczyste. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

100g pieczarek

1 niewielka cebula

2 łyżki startego żółtego sera

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka mąki pszennej

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

olej do smażenia

 

 

*** Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut, ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy ***

*** Mięso mieszamy z pieczarkami, majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Obracamy dopiero jak jedna strona dobrze się przyrumieni (zapiecze) przy pomocy dwóch łopatek – jedną przytrzymujemy kotlet, a drugą odwracamy, w ten sposób kotleciki nie powinny się rozpadać podczas smażenia ***

*** Z podanych składników wychodzi około 5-6 kotlecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE