Truskawkowe ciasto z adwokatem
Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam!
Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28x23cm.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawkowe nadzienie:
50g żelatyny
1 kg truskawek
100g cukru
Krem:
7 łyżeczek żelatyny
300g śmietany kremówki 36%
250g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
Polewa:
5 łyżeczek żelatyny
200g likieru adwokat
150ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
świeże truskawki do dekoracji
*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C ***
*** Następnie przygotowujemy nadzienie malinowe. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące truskawki zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawiamy do ostygnięcia ***
*** Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy krem. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy pół szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę mieszamy z łyżką kwaśnej śmietany, następnie dodajemy resztę śmietany- po łyżce, ciągle mieszając. Dodajemy ubitą kremówkę i dokładnie mieszamy – łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy likier oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin ***
*** Gdy polewa stężeje ozdabiamy ciasto z wierzchu połówkami truskawek ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ