Babeczki na maślance z owocami
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki na maślance z dodatkiem sezonowych owoców. W środku są mięciutkie, puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!
Składniki mokre:
250g maślanki (1 szklanka)
1/2 szklanki oleju
3 całe jajka
Składniki suche:
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki)
cukier puder do posypania babeczek
*** W misce roztrzepujemy za pomocą ubijaczki rózgowej wszystkie mokre składniki ciasta, czyli maślankę, olej i jajka ***
*** W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli cukry, mąkę i proszek do pieczenia ***
*** Do miski z mokrymi składnikami przesypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy „rózgą” lub łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 17 babeczek) ***
*** Na wierzchu babeczek układamy owoce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Czy zamiast maślanki można dac kefir?