Chlebki do żurku
Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy wstawić je na kilka minut do piekarnika i będą idealne 🙂
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
7g suchych drożdży
320ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania chlebków
*** W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, sól i cukier. Wodę mieszamy z olejem i wlewamy do suchych składników. Następnie wyrabiamy ciasto. Zagniatamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ***
*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 części, Z każdej części odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego – na uchwyt ***
*** Z każdej części ciasta formujemy zgrabną kulę a na czubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut ***
*** Wyrośnięte chlebki smarujemy rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***
*** Upieczone chlebki wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą ***
*** Smacznego ***
Polecam także:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
a gdzie Pani przepis na żurek?
A w jakim celu włożyć je na następny dzień do piekarnika i czy to jest konieczne pozdrawiam
Jeżeli chlebki pieczemy dzień lub dwa dni wcześniej, to przed samym podaniem (już po wydrążeniu) możemy je przez chwilę podgrzać w piekarniku. Chlebki będą wówczas chrupiące i smaczniejsze. Nie jest to jednak konieczne.
Również pozdrawiam 🙂