Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs.
Składniki:
20 dkg żołądków drobiowych
plaster chudej wołowiny ok 10 dkg
1 noga z kurczaka
3 litry wody
włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, seler, por
zielenina: pietruszka, seler, lubczyk
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy
makaron
*** Żołądki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy rozbity plaster wołowiny oraz liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut ***
*** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ***
*** Do garnka dokładamy nogę z kurczaka, włoszczyznę oraz cebulę w całości ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso i warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy zieleninę związaną nitką ***
*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Rosół podajemy z makaronem, posypany zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***