Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie


Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie

Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs.

Składniki:

20 dkg żołądków drobiowych

plaster chudej wołowiny ok 10 dkg

1 noga z kurczaka

3 litry wody

włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, seler, por

zielenina: pietruszka, seler, lubczyk

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy

makaron

 

*** Żołądki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy rozbity plaster wołowiny oraz liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut ***

*** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ***

*** Do garnka dokładamy nogę z kurczaka, włoszczyznę oraz cebulę w całości ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso i warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy zieleninę związaną nitką ***

*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Rosół podajemy z makaronem, posypany zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE