Wigilijne gwiazdki z pieczarkami
Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką 😉
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
20 dkg pieczarek
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz do smaku
sezam do posypania
*** Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut – do odparowania wody. Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy, po czym odstawiamy do ostygnięcia ***
*** Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy ***
*** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut ***
*** Smacznego ***
Polecam także: