Pulpety w sosie śmietanowym
Przedstawiam Wam dzisiaj mój ulubiony obiad za który dałabym się chyba pokroić 😉 Pulpety duszone w sosie śmietanowym podane z ziemniaczkami oraz jarzynką z gotowanej marchewki z kalarepką. Niebo w gębie :))
Składniki:
400g mielonego mięsa wieprzowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek i ulubione zioła (dałam bazylie i oregano)
1 szklanka bulionu lub wody
2 łyżki śmietany 18%
mąka- około 1/2 szklanki
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami- do smaku ***
*** Formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je „dość grubo” w mące ***
*** W niedużym garnku zagotowujemy bulion (jeśli używamy wodę zamiast bulinonu należy ją doprawić solą, najlepiej ziołową i pieprzem- do smaku). Do gotującej się wody wrzucamy pulpety obtoczone w mące, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając ***
*** Po tym czasie sos w którym dusiły się pulpety powinien nam zgęstnieć. W szklance mieszamy 2 łyżki śmietany z dwiema łyżkami gorącego sosu i wlewamy całość do garnka (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco możemy dodać do śmietanki łyżeczkę mąki), mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***
*** Pulpety w sosie śmietanowym najlepiej smakują (według mnie) podane z duszonymi ziemniaczkami i jarzynką z duszonej marchewki oraz kalarepki ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis na jarzynkę z marchewki i kalarepki :