Żeberka pieczone w kapuście
Przyrządzone w ten sposób mięso jest kruche, aromatyczne i idealnie połączone ze smakiem kiszonej kapusty. Jest to naprawdę rewelacyjny zestaw, który kusi smakiem i zapachem. Danie to idealnie komponuje się ze smażonymi ziemniaczkami, które możemy przygotować w tym samym czasie, wkładając je do piekarnika w połowie czasu pieczenia mięsa. Polecam :))
Składniki:
1 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie: 1 łyżka kminku
3 łyżki wody
Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek
olej do smażenia
*** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski ***
*** Cebulę kroimy w piórka i również smażymy na rumiano, zdejmujemy z patelni. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Następnie kiszoną kapustę podsmażamy przez chwilę na patelni ( jeśli jest bardzo kwaśna należy przepłukać ją wodą ) z dodatkiem trzech łyżek wody, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego oraz opcjonalnie kminku ***
*** W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę kiszonej kapusty i oprószamy ją delikatnie solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili oraz majerankiem. Na kapuście układamy mięso a na nim podsmażoną cebulkę ***
*** Całość przykrywamy resztą kapusty i ponownie oprószamy delikatnie przyprawami ***
*** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy włożyć je do foliowego rękawa przeznaczonego do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut ***
*** Żeberka wspaniale smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, które możemy upiec razem z mięsem w piekarniku ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis na pieczone ziemniaczki: