Ciasto Snikers
Popularny, niebiańsko smaczny przekładaniec miodowy, z orzechami i masą kajmakową oraz budyniową. Ciasto to wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Wspaniale pasuje na różnego rodzaju uroczystości, święta i imprezy. Moim zdaniem snikers, na drugi a nawet trzeci dzień po zrobieniu, smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego dnia :))
Składniki na ciasto:
600g mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
200g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Pomada orzechowa:
150g orzechów- można użyć więcej (użyłam orzechów włoskich i laskowych)
80g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
700 ml mleka
100 g miękkiego masła
*** Mąkę z sodą przesiewamy i dodajemy margarynę oraz resztę składników. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na trzy równe części ***
*** Idealnie byłoby gdybyśmy mieli trzy równe foremki, jeśli jednak nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika, a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam dwa blaty ( akurat tak się stało, że blaszka z piekarnika była dwa razy większa od mojej foremki i po przecięciu miałam trzy równe blaty )***
*** Następnie przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy posiekane orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***
*** Dwa blaty bez pomady (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Następnie ciasta wyjmujemy i studzimy ***
*** Przygotowujemy masę budyniową: 500ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy aż dodamy całe masło i powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na pierwszy blat ciasta ***
*** Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy masą kajmakową z puszki. Dobrze jest puszkę z kajmakiem wcześniej podgrzać umieszczając ją na kilkanaście minut w garnuszku z gorącą wodą, wówczas krem lepiej będzie się rozsmarowywał ***
*** Całość przykrywamy ostatnim blatem, z orzechami i delikatnie dociskamy ***
*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także 10 pomysłów na łatwe, pyszne i efektowne ciasta:
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!
Witam, jaka wielkość blachy będzie najlepsza?
Witam. Jaka wielkość blaszki muszę mieć?