Ogórki małosolne
Klasyczny przepis na powszechnie znane i lubiane domowe ogórki. W sezonie znajdują się w większości polskich domów, szczególnie ze względu na prostotę i łatwość ich wykonania ale przede wszystkim oczywiście liczy się ten wspaniały, niepowtarzalny smak. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników bo zależą one od tego ile ogórków chcemy przygotować. Najważniejsza natomiast jest zalewa i tutaj dobrze jest trzymać się dokładnej proporcji soli do wody :))
Składniki:
ogórki gruntowe- najlepiej gdy są niewielkie i twarde
woda- przegotowana lub przefiltrowana
sól kamienna- dwie łyżki na 1,5 litra wody
3-4 ząbki czosnku na każdy jeden większy słój, chyba, że lubimy ostrzejsze to można dać więcej
około 5 centymetrów korzenia chrzanu- na każdy słój
pęczek kopru
opcjonalnie: świeże liście (chrzanu lub drzewa owocowego- często dostępne są w zestawach do kiszenia, razem z chrzanem, koprem i czosnkiem)
*** Ogórki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki ***
*** W dużym słoiku umieszczamy opłukany koper, korzeń chrzanu oraz ząbek czosnku (czosnku nie obieramy tylko ząbki przekrawamy na połówki) a także opcjonalnie liście ***
*** Następnie w słoiku ciasno układamy ogórki a pomiędzy nie wkładamy resztę czosnku- 2-3 ząbki, chyba że lubimy więcej. Całość zalewamy zalewą. Ja robię w ten sposób, że najpierw sól (2 łyżki) mieszam z jedną szklanką gorącej wody a gdy się rozpuści dolewam resztę zimnej wody (łącznie 1,5l) i zalewam ogórki ***
*** Słoiki odstawiamy w miejsce gdzie nie będą bezpośrednio wystawione na słońce. Ogórki są dobre po około dwóch- trzech dniach (chociaż to zależy jak kto lubi bo u mnie po jednym dniu już potrafi zniknąć połowę słoika, wówczas dokładam do tej samej zalewy świeże ogórki i kisze dalej ;))***
*** Ogórki z dnia na dzień stają się coraz bardziej ukiszone, nabierają żółtawego koloru a woda mętnieje (ponieważ ja jestem zwolennikiem słabo ukiszonych małosolnych, na drugi dzień słoik z ogórkami wkładam do lodówki co bardzo spowalnia proces kiszenia) ***
*** SMACZNEGO ***