Pieczone przekąski z cukinii i szparagów
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku paluszki z cukinii i szparagów pieczone w panierce. Smakowita przekąska w połączeniu z sosem czosnkowym, serowym czy pomidorowym. Może służyć jako przystawka lub jako dodatek do obiadu. Polecam 🙂
Składniki:
1 cukinia
1 pęczek zielonych szparagów
1 jajko
2 łyżki mleka
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1 szczypta granulowanego czosnku
*** Cukinie myjemy i tniemy na podłużne paski ***
*** Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i łamiemy na mniejsze kawałki ***
*** W miseczce mieszamy bułkę tartą, sól, pieprz, oregano i czosnek ***
*** W drugiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Cukinie i szparagi moczymy najpierw w miseczce z jajkiem a następnie obtaczamy w panierce z drugiej miseczki ***
*** Cukinie i szparagi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20 minut ***
*** Podajemy z sosem na przykład czosnkowym, serowym czy pomidorowym ( u mnie sos czosnkowy- 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku) ***