Grillowane roladki warzywne z wędzonym boczkiem
Zazwyczaj na grillu smażymy mięso lub ryby- jako główne danie, ja jednak lubię mieć na ruszcie jeszcze jakąś warzywną (lub pół warzywną) przystawkę. Ponieważ uwielbiam cukinie i wędzony boczek często robię roladki z tych właśnie składników. Tym razem do środka włożyłam marchew, paprykę i bazylie ale wypełnienie można sobie wedle upodobań dowolnie modyfikować, np można użyć sera lub innych niż ja warzyw albo nawet owoców 🙂
Składniki:
boczek wędzony w plasterkach
cukinia
marchew
papryka żółta
papryka czerwona
bazylia w listkach
*** Papryki kroimy w słupki. Cukinie i marchew tniemy za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy na cienkie plastry ***
*** Na każdym plasterku wędzonego boczku układamy płat cukinii, na to marchewkę, słupki papryki i listek bazylii ***
*** Zwijamy wszystko razem na kształt roladki i przekuwamy przez środek wykałaczką aby się nie rozlatywały podczas smażenia ***
*** Grilujemy nie długo, często obracając- aż boczek zacznie się ładnie rumienić z każdej strony ***
*** SMACZNEGO ***