Grillowany filet z kurczaka
Dziś propozycja trochę lżejszego ale bardzo smacznego dania, które możemy przygotować na grillu lub na patelni grillowej. Polecam także spróbować grillowanych warzyw ponieważ uważam, że świetnie komponują się one z mięskiem z rusztu. Jednym słowem lekko, zdrowo, kolorowo :))
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
sól i pieprz
Na marynatę:
4 łyżki kefiru
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka soku z cytryny
*** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Składniki marynaty mieszamy ze sobą aż powstanie jednolita masa ***
*** Kurczaka obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny ***
*** Grilujemy dość krótko z obu stron na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Możemy podawać z grilowanymi warzywami ***
*** SMACZNEGO ***