Mini szarlotki
Małe babeczki z kruchego ciasta wypełnione musem jabłkowym. Niebiańsko pyszne, efektowne i dość łatwe w wykonaniu. Polecam tę słodką mini przekąskę szczególnie miłośnikom szarlotki 🙂
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki słodkiej śmietany 12 lub 18%
1 szczypta proszku do pieczenia
Cukier waniliowy- mały
+ Składniki na mus jabłkowy- nadzienie do babeczek:
ok 5-6 jabłek (najlepiej kwaśnych)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
*** Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Następnie jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ***
*** Foremki smarujemy miękkim masłem i obsypujemy bułką tartą aby po upieczeniu szarlotki łatwo się wyjmowały. W każdej foremce wykładamy cienką warstwę ciasta. Następnie do każdej babeczki wkładamy kopiastą łyżkę musu jabłkowego i układamy na wierzchu mini szarlotek cieniutkie paseczki z ciasta tworząc krateczkę ***
*** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut- do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotki posypujemy cukrem pudrem ***