Mini szarlotki

Babeczki z musem jabłkowym

Mini szarlotki

Małe babeczki z kruchego ciasta wypełnione musem jabłkowym. Niebiańsko pyszne, efektowne i dość łatwe w wykonaniu. Polecam tę słodką mini przekąskę szczególnie miłośnikom szarlotki 🙂

Małe babeczki z kruchego z jabłkami

Mini szarlotki

Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki słodkiej śmietany 12 lub 18%
1 szczypta proszku do pieczenia
Cukier waniliowy- mały

+  Składniki na mus jabłkowy- nadzienie do babeczek:

ok 5-6 jabłek (najlepiej kwaśnych)

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 łyżki soku z cytryny

*** Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę ***

Ciasto na mini szarlotkę

*** Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem  przez  około 15 minut ***

Jabłka krojone w ćwiartki w garnku

*** Następnie jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ***

Duszone jabłka zalane sokiem z cytryny
*** Foremki smarujemy miękkim masłem i obsypujemy bułką tartą aby po upieczeniu szarlotki łatwo się wyjmowały. W każdej foremce wykładamy cienką warstwę ciasta. Następnie do każdej babeczki wkładamy kopiastą łyżkę musu jabłkowego i układamy na wierzchu mini szarlotek cieniutkie paseczki z ciasta tworząc krateczkę ***

Baeczki z jabłkami w foremkach
*** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut- do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotki posypujemy cukrem pudrem ***

Gotowe babeczki z jabłkami

Mini szarlotki

Pyszne babeczki z jabłkami

Mini szarlotki

Babeczki z musem jabłkowym

Mini szarlotki

Babeczki z musem jabłkowym

Mini szarlotki

KOMENTARZE