Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński można przygotować na wiele sposobów a składniki można dowolnie modyfikować w zależności co kto lubi. Ja uwielbiam wersje z fasolką, kapustą, pomidorami i oczywiście buraczkami. Oto ona :
Składniki:
200 g Mięsa rosołowego
2 ziemniaki
1 marchew
1/2 selera
1/4 małej główki kapusty
5 buraków + 1 łyżka masła do zasmażenia
3 suszone prawdziwki
2 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek kwasu z buraków
1 mała puszka białej fasoli
1-2 łyżeczki cukru
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Sól
Jogurt naturalny gęsty
*** Mięso i grzyby zalać zimną wodą, osolić i gotować wraz zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym przez 1 godzinę. Marchew, seler, pomidory ( obrane ze skórki ) kapustę i ziemniaki pokroić w kostkę a buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ***
*** Buraki zasmażyć przez chwilę na patelni na łyżce masła i na dużym ogniu ***
*** Wszystkie warzywa dodać do zupy. Gotować około 20 minut. Wyjąć mięso i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Dodać również fasolkę z puszki. Doprawić kwasem z buraków, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, cukrem, solą oraz pieprzem. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym wykładanym keksami bezpośrednio na talerz ***