Kurczak po królewsku


Kurczak po królewsku

Soczysty i delikatny filet drobiowy duszony w młodej kapuście, z boczkiem, pieczarkami i warzywami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodzinki. Ja do tej potrawy podałam gotowane ziemniaczki oraz mizerie. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

10dkg wędzonego boczku

1 główka młodej kapusty

250g pieczarek

1 cebula

1 marchew

pół szklanki kukurydzy konserwowej

150ml bulionu warzywnego lub wody

2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy: 3 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

 

 

 

*** Kurczaka kroimy w cienkie plastry ***

*** Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka ***

*** Boczek wędzony kroimy w plasterki ***

*** Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni wytapiamy i rumienimy boczek ***

*** Po zdjęciu boczku, na powstałym tłuszczu smażymy mięso (ewentualnie dodajemy trochę oleju) ***

*** Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, zdejmujemy je z patelni i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy masło oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***

*** Dodajemy startą marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień, dokładamy kurczaka i boczek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość dusimy przez około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem ***

*** Po tym czasie wszystko delikatnie mieszamy ***

*** Dodajemy posiekany koperek i dusimy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments