Cukinia po myśliwsku
Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Sezon na cukinie trwa, więc warto to wykorzystać i przyrządzić smaczny oraz kolorowy obiad dla całej rodziny.
Potrawę możemy podawać ze świeżym pieczywem, z gotowanymi młodymi ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam!
Składniki:
2-3 młode, niewielkie cukinie (lub jedna duża ogródkowa)
2 średnie marchewki
1 duża cebula
250g pieczarek
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
2-3 kiełbasy myśliwskie (lub inne dobre kiełbasy)
2 -3 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia
sól pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki wody
olej do smażenia
*** Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu ***
*** Gdy kiełbasa się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy ***
*** Gdy pieczarki się zrumienią dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki ***
*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy na patelnie ***
*** Cukinie również ścieramy na dużych oczkach i dokładamy do potrawy ***
*** Dodajemy posiekane zioła, wodę oraz koncentrat, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ