Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla


Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla

Mięciutki w środku i chrupiący oraz pięknie rumiany z zewnątrz. Pyyyyszny! Idealnie pasuje jako dodatek do grilla, ale może też stanowić przekąskę do sałatek na przyjęciu. Chlebek możemy upiec sobie nawet kilka dni wcześnie, wystudzić, zamrozić, a tuż przed podaniem zawinąć (taki zamrożony) w folię aluminiową i położyć na kilka minut na rozgrzanym grillu lub wstawić do gorącego piekarnika. Będzie wówczas smakował jak świeżo upieczony 😉

 

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

85 ml letniego mleka

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

60 ml letniej wody

55 g miękkiego masła

2 jajka

1 łyżka ziół prowansalskich

  • Dodatkowo:

1 łyżka masła do wysmarowania blaszki

40g masła do nadzienia

3 ząbki czosnku

Po 1 łyżce: drobno posiekanej natki pietruszki, bazylii, szczypiorku i koperku

 

 

 

*** Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru i mieszamy. Całość odkładamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***

*** Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, wodę, sol, jajka oraz zioła i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne ***

*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość ***

*** Masło do nadzienia roztapiamy i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek oraz zioła ***

** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm ***

*** Rozwałkowane ciasto tniemy na około 4 centymetrowe poprzeczne pasy ***

*** Paski ciasta smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i ziołami ***

*** Pasy zwijamy w harmonijkę ***

*** Metalową foremkę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem ***

*** Zwinięte paski ciasta układamy jeden obok drugiego w foremce lub naczyniu. Całość przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

KOMENTARZE