Sernik nowojorski z wiśniami


Sernik nowojorski z wiśniami

Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik z pyszną śmietankowo-wiśniową polewą. Palce lizać!

Sernik nowojorski jest tak pyszny i delikatny, ponieważ jest pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu blaszkę z ciastem musimy dokładnie owinąć folią aluminiową, aby do sernika nie dostała się woda i całość umieścić w większej foremce lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.

 

 

Składniki:

  • Spód:

70g roztopionego masła

140g ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych

  • Masa serowa:

900g kremowego serka typu philadelphia lub zmielonego twarogu

250g cukru

16g cukru waniliowego

3 jajka

1 żółtko

3 łyżki mąki pszennej

skórka otarta z połowy cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

  • Dodatkowo:

200ml kwaśnej śmietany18%

2 łyżki cukru pudru

pół słoika wydrylowanych wiśni w kompocie

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

 

*** Ciasteczka rozdrabniamy blenderem lub tłuczemy wałkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o wymiarach 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na spód blaszki, dociskamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut ***

*** Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i mieszamy do momentu połączenia się składników ***

*** Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę musimy dokładnie owinąć podwójnie złożoną folią, aby uchronić sernik przed wodą ***

*** Zagotowujemy wodę w czajniku. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Foremkę z sernikiem umieszczamy w większej, szczelnej blaszce lub naczyniu żaroodpornej, do której nalewamy gorącą wodę – do połowy wysokości formy z sernikiem. Sernik pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy 50 minut (a nawet dłużej – do momentu, aż wierzch sernika w całości się zetnie, co możemy sprawdzić dotykając go palcem). Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na 30 minut ***

*** Przygotowujemy frużelinę wiśniową. Wiśnie odsączamy z soku i przekładamy do garnuszka. Dodajemy 1/3 szklanki kompotu. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Gdy sernik i frużelina całkowicie wystygną, przygotowujemy polewę śmietankową. Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy ***

*** Na polewę śmietankową wykładamy równomiernie frużelinę wiśniową ***

*** Końcem łyżeczki mieszamy delikatnie wiśnie ze śmietanką ***

*** Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

4.5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu