Szarpaniec z truskawkami


Szarpaniec z truskawkami

Och, to jedno z moich najulubieńszych ciast! Znane jest ono pod różnymi nazwami np Kruszon, Pleśniak, Skubaniec. Kruche, dwukolorowe ciasto z owocami i puszystą bezową pianką. Z dzieciństwa pamiętam, że zazwyczaj było pieczone z agrestem, ale z innymi owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) też jest przepyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

250g masła

5 żółtek

1/3 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

szczypta soli

  • Dodatkowo:

5 białek

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

około 700g truskawek

2 łyżki kaszy manny

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól,  proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki zimne masło ***

*** Całość zagniatamy razem, można to zrobić za pomocą miksera z hakiem ***

*** Składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze ***

*** Jedną mniejszą część ciasta zagniatamy z kakao. Każdą kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×26 cm). Po około 15 minutach wyjmujemy z zamrażarki największą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Ciasto wykładamy równomiernie na spodzie blaszki ***

*** Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i obsypujemy kaszą manną, mieszamy ***

*** Truskawki wykładamy równomiernie na jasnym cieście ***

*** Na truskawki ścieramy ciemne ciasto z zamrażarki ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważamy, aby nie przebić białek, ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna!), następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Bezę delikatnie rozsmarowujemy na cieście ***

*** Na pianie z białek układamy równomiernie starte jasne ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170’C i pieczemy jeszcze przez około 15 minut ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments