Karpatka


Karpatka

Prosty przepis na klasyczną karpatka z ciasta parzonego i masy budyniowej.  Niebo w ustach! Podczas pieczenia ciasto pięknie wyrasta tworząc „góry i doliny”, ważne jednak, aby w tym czasie nie otwierać piekarnika bo wówczas ciasto może opaść.

 

Składniki:

  • Ciasto:

125g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 jajek

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)

750ml mleka

1/4 szklanki cukru

200g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

masło lub margaryna i mąka do blaszki

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń.  W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***

*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***

*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***

*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki ***

*** Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***

*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***

*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***

*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową ***

*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta ***

*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem obsypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

7 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
24 dni temu

Dzień dobry, czy piekarnik z termoobiegiem czy góra dół?

Pozdrawiam 🙂

Elżbieta
Elżbieta
1 miesiąc temu

Teraz jak poprawione to tak ( w szklance mleka)

WIESŁAWA
WIESŁAWA
1 miesiąc temu

wyrażnie napisane w szklance mleka a nie wody

Elżbieta
Elżbieta
1 miesiąc temu

W szklance wody rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. To chyba pomyłka ☺