Ciasteczka grzybki


Ciasteczka grzybki

Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka wypełnione pysznym kremem i polane czekoladą. Efekt WOW zarówno wizualny jak i smakowy gwarantowany. Tymi ciasteczkami z pewnością zaskoczycie wszystkich gości 😉

Z podanej porcji składników wyszło mi 17 sztuk grzybków.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 szklanki mąki

200g masła (lub margaryny)

150g kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:

250 ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół)

3-4 łyżki mleka

czekoladowa posypka do ciast

 

 

 

*** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części: dużą – na kapelusze, średnią na spody grzybków i małą na nóżki. Największą część wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki ***

*** Wyciętymi kółkami obklejamy wierzchnią część foremek do babeczek. Foremek nie trzeba wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto zawiera dużo tłuszczu i nie przywiera ***

*** Ze średniej części wycinamy takie same kółka, ale w środku robimy małe otwory za pomocą np nakrętki ***

*** Z małej części ciasta formujemy nóżki grzybków. Spodów i nóżek musi być tyle ile kapeluszy ***

*** Wszystkie części grzybków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu ciastka odkładamy do wystudzenia, a następnie zdejmujemy kapelusze z foremek ***

*** Przygotowujemy polewę: w małym garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Tak powstałą polewą smarujemy kapelusze grzybków ***

*** Gotowe kapelusze odkładamy aby czekolada stężała ***

*** W pozostałej polewie maczamy końcówki nóżek grzybków i maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi ***

*** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała ***

*** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków ***

*** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem stężał ***

*** Po tym czasie w dziurkach umieszczamy nóżki i składamy grzybki w całość ***

*** Gotowe grzybki przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Karolina
Gość
Karolina

Pięknie wyszły 🙂