Mazurki z malinami i białą czekoladą


Mazurki z malinami i białą czekoladą

Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych składników wyjdzie około 6-7 mazurków, w zależności od wielkości.

 

 

Składniki:

400-500g mąki pszennej

20dkg masła lub margaryny (lub pół na pół)

1/2 szklanki cukru

1 jajko

2 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Nadzienie:

300g malin – mogą być mrożone

100g białej czekolady

4 łyżki śmietany kremówki

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu

  • Do ozdoby:

suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp.

 

 

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy ***

*** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Następnie owoce przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek ***

*** W garnuszku umieszczamy kremówkę oraz miód i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę ***

*** Dokładnie mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła ***

*** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby zgęstniał ***

*** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk ***

Ciasto na Wielkanocne Mazurki

*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***

*** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja ***

*** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy widelcem. Całość smarujemy roztrzepanym białkiem. Mazurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 -20 minut, do zrumienia  ***

*** Na wystudzone spody wykładamy mus malinowy ***

*** Mazurki ozdabiamy wedle upodobań 😉 ***

*** Mazurki wkładamy do lodówki, po kilku godzinach mus malinowy całkowicie zastygnie***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

5
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anecia
Gość

W tym roku robię pierwsze Święta Wielkanocne w domu. Mam nadzieję, że zaskoczę moją teściową takimi mazurkami 🙂

Magdalena
Gość
Magdalena

Czy można użyć truskawek zamiast malin?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jak tu być na diecie?