Gnocchi z boczkiem i kapustą


Gnocchi z boczkiem i kapustą

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników, tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś podsyłam Wam pomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu.

 

 

Składniki:

1 kg średniej wielkości ziemniaków

100g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

20dkg boczku wędzonego

1 duża cebula

0,5 kg kiszonej kapusty

suszona bazylia, sól, pieprz

 

 

 

 

*** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości ***

*** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków ***

*** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko ***

*** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk możemy dodać trochę więcej mąki ale nie za dużo,  im mniej jej dodamy tym delikatniejsze kluski nam wyjdą ***

*** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki ***

*** Na jednej stronie kluseczek możemy zrobić wgłębienia widelcem – odciskając jego ząbki, ale nie jest to  konieczne ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gnocchi wkładamy partiami do gotującej się wody, lekko mieszamy aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej ***

*** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli ***

*** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę ***

*** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy ***

*** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości kiszoną kapustą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna Seta-Pryjomska
Gość

Mniam, z boczusiem, pycha 🙂