Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym z pieczarkami


Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym z pieczarkami

Szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Klopsiki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam!

 

 

Składniki:

400g mielonej wieprzowiny

1 jajko

2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra

1 średni por

10dkg pieczarek

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

1 szklanka bulionu warzywnego lub wody

pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

2 ząbki czosnku

pół pęczka posiekanego koperku

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką (lub bułką tartą) i przyprawami – do smaku ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojonego w półplasterki pora ***

*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***

*** Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru***

*** Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając ***

*** Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut ***

*** Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy ***

*** Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniaczkami lub pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna Seta-Pryjomska
Gość

Syty i smaczny obiad!

Justyna
Gość

wyglądają przesmacznie! 🙂 chętnie zjadłabym wszystko sama 😀