Kotleciki z kurczaka, pieczarek i sera


Kotleciki z kurczaka, pieczarek i sera

Smaczne i soczyste kotleciki drobiowe, które łatwo się robi i są świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub w bułce jako burgery.

 

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

100g pieczarek

1 niewielka cebula

1 łyżka majonezu

1 jajko

3 łyżki startego żółtego sera

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka lub gyrosa (użyłam przyprawy „złocisty kurczak”)

olej lub smalec do smażenia

 

 

 

*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Pieczarki oraz cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, startym serem oraz przyprawą ***

*** Dodajemy przestudzone pieczarki z cebulką oraz szczypiorek ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Kotleciki należy dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać na drugą stronę za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki. Dobrze jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozleci ***

*** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików ***

*** Kotleciki możemy podać z dodatkiem ziemniaków i surówki lub w bułce jako burgery ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o