Truskawkowy obłoczek


Truskawkowy obłoczek

Ciasto, które zadowoli niejedno podniebienie. Jest przepyszne, warstwy idealnie smakowo się ze sobą komponują. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1/4 szklanki wody

1 szklanka mąki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

2 łyżki cukru

200g masła lub margaryny

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na piankę truskawkową:

0,5 kg mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia ***

*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy. Dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto wylewamy na płaską blachę (moja ma wymiary 25×25 cm)  i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto ***

*** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ