Cukinia po francusku
Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe przetwory z cukinii, ta cukinia po francusku to prawdziwy hit! Delikatne plasterki cukinii zanurzone w aromatycznej zalewie z ziołami, czosnkiem i nutą musztardy tworzą niezwykle apetyczne połączenie – lekkie, a jednocześnie pełne smaku.
Idealna jako dodatek do mięs, ryb, grillowanych potraw, a nawet jako samodzielna przekąska. Świetnie komponuje się też z chrupiącą bagietką i serem – w końcu ma w sobie ten francuski szyk i prostotę.
Zrób kilka słoiczków na zimę – gdy za oknem będzie szaro i zimno, wystarczy odkręcić pokrywkę, by znów poczuć zapach letnich warzyw
![]()
Składniki:
- 4 kg cukinii
- 1 płaska łyżka soli
- po 2-3 ząbki czosnku do słoika
Marynata:
- 1 litr wody
- 0,5 litra octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- 180 g musztardy francuskiej
PRZEPIS:
Cukinię dokładnie myjemy, jeśli skórka jest twarda to ją obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Długość pasków jest zależna od tego jak wysokie mamy słoiki.
![]()
Pokrojone paski cukinii przekładamy do dużej miski lub garnka, solimy i odkładamy na około 1 godzinę, aż cukinia puści soki i zmięknie.
![]()
Po tym czasie do słoiczków wkładamy po 2-3 obrane i przecięte na pół ząbki czosnku.
![]()
Paski cukinii odsączamy z soku i układamy dość ciasno w słoikach.
![]()
Przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gdy cukier rozpuści się garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy musztardę francuską oraz miód, dokładnie mieszamy.
![]()
Gorącą marynatą zalewamy cukinię w słoikach.
![]()
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Poniżej opisuje różne sposoby pasteryzacji – ja zazwyczaj przetwory pasteryzuje w piekarniku.
![]()
Po wystudzeniu cukinię w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
![]()
*** SMACZNEGO ***
Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.