Swojskie bitki w jarzynce
Jeśli szukasz pomysłu na danie, które połączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem, to te bitki drobiowe w kremowym sosie z warzywami będą idealnym wyborem. Miękkość kurczaka, aromat warzyw i kremowy smak sosu, niebo w ustach! Ta potrawa zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Bitki najlepiej smakują podane z klasycznymi dodatkami – ziemniaczanym purée, ryżem lub kaszą gryczaną w towarzystwie ulubionej surówki.
![]()
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 szklanki mąki
1 cebula
1 większa marchew
pół cukinii
1,5 szklanki bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
pół pęczka koperku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, carry
olej do smażenia
Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
![]()
Mięso przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem.
![]()
Przyprawione mięso obtaczamy w mące.
![]()
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do mocnego zrumienienia.
![]()
Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną na kawałki cebulę. Po chwili dodajemy startą na tarce marchew.
![]()
Dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię.
![]()
Mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę.
![]()
Następnie zalewamy wszystko bulionem, zagotowujemy.
![]()
Dusimy przez 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego bulionu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do warzyw.
![]()
Danie dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek i podsmażone wcześniej mięso, całość dusimy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
![]()